Ορθοπαιδικές επεμβάσεις με πρωτοποριακό χειρουργικό κρεβάτι για 1η φορά στην Ελλάδα

Κεντρική Κλινική Αθηνών

Το πρώτο στη χώρα μας και ένα από τα 6 παγκοσμίως  απέκτησε η Κεντρική Κλινική

Ένα σύγχρονο τηλεχειριζόμενο χειρουργικό κρεβάτι παρέχει σήμερα τη δυνατότητα στους ορθοπαιδικούς χειρουργούς ισχίου να ελέγχουν απόλυτα όλες της κινήσεις του κάτω άκρου κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων. Με τη χρήση του κρεβατιού που απέκτησε πρόσφατα η Κεντρική Κλινική, μειώνονται μεταξύ άλλων οι διεγχειρητικές επιπλοκές, καθώς και ο χρόνος αλλά και το κόστος της επέμβασης, όπως επισημαίνει ο Δρ. Γεώργιος Παπαγιαννόπουλος, Ορθοπαιδικός- Χειρουργός, Δ/ντής Ορθοπαιδικής Κλινικής.

«Η αύξηση στο μέσο όρο ζωής του ανθρώπου έχει ως συνέπεια την εμφάνιση παθήσεων που πριν από 50-60 χρόνια δεν αντιμετώπιζαν οι ορθοπαιδικοί. Η οστεοαρθρίτιδα στις αρθρώσεις και ειδικά στην άρθρωση του ισχίου είναι μια πάθηση που από το ’80 και μετά απασχολεί ιδιαίτερα τους Ορθοπαιδικούς Χειρουργούς. Η φθορά του χόνδρου στις αρθρώσεις ως αποτέλεσμα τραυματισμών ή χρόνιας εκφύλισης λόγω ηλικίας φέρνει και πόνο στους ανθρώπους, όπως και μεγάλο περιορισμό στο εύρος κίνησης της άρθρωσης. Η καθημερινότητα των ανθρώπων με ΟΑ στο ισχίο αλλάζει δραματικά. Δεν μπορούν να περπατήσουν ή να ανέβουν σκαλοπάτια γιατί πονούν, δεν μπορούν να βάλουν τα υποδήματά τους ή να σκύψουν. Σιγά σιγά τον καθημερινό έντονο πόνο ακολουθεί, ο νυχτερινός πόνος και η αδυναμία βάδισης πάνω από 500 μέτρα, οπότε η χειρουργική θεραπεία γίνεται μονόδρομος».

Τα παραπάνω επισημαίνουν οι ορθοπαιδικοί χειρουργοί Ανέστης Πιοτόπουλος  και Δρ.  Δημήτριος Νικολόπουλος , προσθέτοντας πως:

«Σήμερα, έχοντας περάσει πλέον στη 4ης γενιάς αρθροπλαστικές και με τις ελάχιστα επεμβατικές προσπελάσεις, τα δεδομένα στη χειρουργική αντιμετώπιση της ΟΑ του ισχίου έχουν αλλάξει. Από δεκαετίας οι ορθοπαιδικοί ερεύνησαν συστηματικά τόσο το ζήτημα της «καλύτερης» και πιο ανθεκτικής από άποψη υλικών πρόθεσης, όπως και το θέμα της ελάχιστα επεμβατικότητας προσπέλασης. Η άρθρωση του ισχίου είναι μια εν τω βάθει άρθρωση, δηλαδή καλύπτεται από μεγάλες μυϊκές ομάδες. Μέσα από τις μυϊκές αυτές ομάδες περνούν τα αγγεία και τα νεύρα που δίνουν αιμάτωση και νεύρωση στο κάτω άκρο. Η προσπέλαση λοιπόν του Ορθοπαιδικού Χειρουργού οφείλουμε να είναι το λιγότερο δυνατό «τραυματική», γεγονός που στις μέρες μας έχουμε πετύχει με τις minimally invasive τεχνικές του ισχίου (πρόσθια προσπέλαση). Η εξέλιξη στα χειρουργικά εργαλεία και στις προθέσεις αρθροπλαστικής που τοποθετούνται, σε συνδυασμό με την εξειδίκευση των Ορθοπαιδικών Χειρουργών έχει δώσει άριστα αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα, έχει μειώσει καταρχάς το χρόνο νοσηλείας και αποκατάστασης του ασθενούς. Ο ασθενής βαδίζει από την ίδια ημέρα, δεν χρειάζεται να καθηλωθεί στο κρεβάτι για ημέρες όπως παλαιότερα, δεν χρειάζεται υποστήριξη (βακτηρίες) πέραν της εβδομάδος με δέκα ημέρες, δεν πονά ιδιαίτερα και επανέρχεται γρήγορα στην φυσιολογική του ζωή».

«Καθώς οι εξελίξεις λοιπόν στην ιατρική τρέχουν με αλματώδεις ρυθμούς και ακολουθώντας την παγκόσμια Ορθοπαιδική κοινότητα, σήμερα, η Κεντρική Κλινική Αθηνών, συνεχίζοντας το όραμά της ως Πρότυπο Διαγνωστικό, Ερευνητικό και Θεραπευτικό Κέντρο βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την απόκτηση του πρωτοποριακού χειρουργικού κρεβατιού έλξης Rotex Table της εταιρείας Condor. Πρόκειται για ένα σύγχρονο τηλεχειριζόμενο χειρουργικό κρεβάτι (το πρώτο στην Ελλάδα, 6 παγκοσμίως) το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στους ορθοπαιδικούς χειρουργούς ισχίου που  πλαισιώνουν την Κλινική μας, να ελέγχουν απόλυτα  όλες της κινήσεις του κάτω άκρου κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων αυτών. Είτε πρόκειται για αρθροσκόπηση ισχίου, είτε για ελάχιστης παρεμβατικότητας προσπέλαση σε αρθροπλαστική ισχίου, είτε για κατάγματα ισχίου, ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός χειρουργός του ισχίου καθορίζει τη θέση και τις κινήσεις του σκέλους, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις», τονίζει ο Γεώργιος Ράτσικας, Διοικητικός Διευθυντής Κεντρικής Κλινικής Αθηνών.

Με τον τρόπο αυτό, σημειώνει ο  κ. Παπαγιαννόπουλος,  επιτυγχάνονται τα παρακάτω:

  1. μειώνονται οι διεγχειρητικές επιπλοκές
  2. μειώνεται ο χρόνος της επέμβασης
  3. μειώνονται στο ελάχιστο οι περιπτώσεις λάθους προσανατολισμού στην τοποθέτηση των προθέσεων
  4. μειώνεται το κόστος της επέμβασης.

«Οι προαναφερόμενες τεχνικές δυνατότητες του πρωτοποριακού χειρουργικού κρεβατιού έλξης Rotex Table», εξηγεί, «σε συνδυασμό με την τεράστια εμπειρία των Ορθοπαιδικών Χειρουργών της Κεντρικής Κλινικής, προσφέρει τα παρακάτω οφέλη στους χειρουργούμενους ασθενείς:

  1. μικρότερη νοσηρότητα για τους ασθενείς τους («τραυματίζονται» ελάχιστα τα μαλακά μόρια πέριξ της αρθρώσεως του ισχίου)
  2. ελαχιστοποιούμενα ποσοστά επιπλοκών
  3. μικρότερο χρόνο νοσηλείας (day clinic στις αρθροσκοπήσεις, 2-3 ημερών στις αρθροπλαστικές)
  4. γρηγορότερη αποκατάσταση».