Ρομποτική και Αρθροπλαστική Γόνατος

Η Ρομποτική στην Αρθροπλαστική Γόνατος

ACTIVE ROBOT– THINK SURGICAL

Το Think Surgical, το πρώτο παγκοσμίως ενεργό ROBOT αρθροπλαστικής γόνατος και ισχίου, είναι πλέον πραγματικότητα και στην Ελλάδα.

Η Κεντρική Κλινική Αθηνών, προχώρησε σε άλλη μία μεγάλη επένδυση στο χώρο της Υγείας στη χώρα μας. Μετά το ROTEX Τable της AMIS για τις επεμβάσεις στο ισχίο (2017), η Κεντρική Κλινική Αθηνών απέκτησε το ROBOT THINK, το πρώτο ενεργό ROBOT στην Επεμβατική Ορθοπαιδική και συγκεκριμένα στις Ολικές Αρθροπλαστικές Γόνατος και Ισχίου (Active Robotics for Total Knee or Hip Arthroplasty).

Πρόκειται για το μοναδικό πραγματικό ROBOT παγκοσμίως, που με βάση τα ακριβή δεδομένα που ορίζει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός μετά τον ενδελεχή προ-εγχειρητικό έλεγχο με αξονικές τομογραφίες των αρθρώσεων αυτών (3D απεικόνιση) (Εικόνα 1), εκτελεί με απόλυτη ακρίβεια, χωρίς παρεμβάσεις από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό, μεγάλο μέρος της αρθροπλαστικής του γόνατος. Ειδικότερα, το ROBOT εκτελεί μόνο του την ακριβή προετοιμασία του οστού (με ακρίβεια κάτω του χιλιοστού), ώστε να τοποθετήσει ακολούθως ο Ορθοπαιδικός τα εμφυτεύματα της πρόθεσης της αρθροπλαστικής.

Λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο αριθμό αρθροπλαστικών που γίνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και ευρύτερα στον κόσμο (ενδεικτικά, στο Δυτικό Κόσμο το ποσοστό ΟΑ του γόνατος είναι 240 περιπτώσεις σε σύνολο 100.000 πληθυσμού, ενώ στην Αμερική, το έτος 2017, με βάση το American Joint Replacement Registry, πραγματοποιήθηκαν 860.080 ολικές αρθροπλαστικές γόνατος και ισχίου) πιστεύουμε ότι το THINK ROBOT θα δώσει λύσεις, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες που εμφάνιζαν δυσκολίες ή όχι ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα. Η ακρίβεια του TPLAN σε τρισδιάστατο άξονα (3D planning) (Εικόνα 2) μετά την αξονική τομογραφία των αρθρώσεων, η ακρίβεια στον υπολογισμό στο ειδικό πρωτόκολλο του ηλεκτρονικού υπολογιστή της τοποθέτησης της πρόθεσης στο οστό του κάθε ασθενή ανά περίπτωση, η ακριβής (κάτω του χιλιοστού) προετοιμασία του οστού και ο άρτιος και ακριβής προσανατολισμός της πρόθεσης, έχουν δείξει ήδη πλεονεκτήματα έναντι των παλαιότερων τεχνικών.

Οι μελέτες έχουν δείξει πως με το ενεργό ROBOT Think Surgical, η προετοιμασία του οστού είναι η πιο ακριβής σε σχέση με την κλασσική τεχνική ή τα navigation συστήματα και η τοποθέτηση της πρόθεσης είναι ακριβής ως προς το μηχανικό άξονα (όπως την έχουμε ορίσει προεγχειρητικά), δηλαδή error 0 μοίρες στο 97% και 1 μοίρα στο 03%, όταν τα λοιπά συστήματα έχουν μεγαλύτερη απόκλιση σε μοίρες (κυρίως στο στεφανιαίο επίπεδο). Επίσης η απώλεια αίματος είναι ελαχιστότατη (δεν μεταγγίζεται ο ασθενής).

Επομένως, τα πλεονεκτήματα από τη χρήση του ROBOT έναντι των παλαιότερων μεθόδων στην αρθροπλαστική του γόνατος διεθνώς είναι:

 • Ακρίβεια στην τοποθέτηση της πρόθεσης της αρθροπλαστικής (καλύτερος προσανατολισμός της πρόθεσης).
 • Ακρίβεια κάτω του χιλιοστού στην προετοιμασία του οστού για να υποδεχθεί την πρόθεση.
 • Μεγάλη επιλογή προθέσεων ανάλογα με τις ανάγκες της οστεοαρθρίτιδας του ασθενούς και των συνοδών παραμορφώσεων. Ο χειρουργός επιλέγει την κατάλληλη πρόθεση ανά ασθενή. Δεν είναι αναγκασμένος να τοποθετεί την πρόθεση που επέλεγαν παλαιότερα navigation system αρθροπλαστικές.
 • Ακριβής προεγχειρητικός έλεγχος, που εξατομικεύεται ανά ασθενή.
 • Ανοικτή βάση δεδομένων για επεξεργασία από τον κάθε χειρουργό.
 • Εξαιρετικά ακριβή εργαλεία νέας τεχνολογίας.
 • Χωρίς χρήση template και οδηγών jigs πολλαπλών χρήσεων (παλαιότερα συστήματα).
 • Χωρίς χρήση οπτικών συστημάτων (εξωτερικές κάμερες – navigation systems).

Η επίσημη παρουσίαση του εξειδικευμένου αυτού ROBOT, του πρώτου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, έλαβε χώρα στη 2η Πανελλήνια Ιατρική Συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στις 21-23 Σεπτεμβρίου 2018, υπό την αιγίδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ορθοπαιδικής Μελέτης και Εκπαίδευσης.

Ακολουθώντας το δρόμο της εξέλιξης (ρομποτικής) και της τεχνολογίας (ηλεκτρονικοί υπολογιστές), η Ορθοπαιδική Κλινική της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών υπόσχεται καλύτερα αποτελέσματα στις αρθροπλαστικές γόνατος και ακολούθως του ισχίου.

Βιβλιογραφία

 • Netravali Nathan et al. A Perspective on Robotic Assistance for Knee Arthroplasty. Advances in Orthopedics 2013; DOI 10.1155/2013/970703.

·      Ming Han Lincoln Liow, et al. THINK surgical TSolution-One® (Robodoc) total knee arthroplasty. SICOT J. 2017; 3: 63.

 • Bargar WL, Parise CA, Hankins A, Marlen NA, Campanelli V, Netravali NA. Fourteen Year Follow-Up of Randomized Clinical Trials of Active Robotic-Assisted Total Hip Arthroplasty. J Arthroplasty. 2018; 33(3):810-814.
 • Paul HA et al. Development of a Surgical Robot for Cementless Total Hip Arthroplasty. CORR 1992; 285:57-66.
 • Schulz AP, et al. Results of total hip replacement using the Robodoc surgical assistant system: clinical outcome and evaluation of complications for 97 procedures. Int. J Med Robot. 2007;3(4):301-6.

Leave a Reply